Att ringa Clara

Att ringa Clara av Anna Schulze
Att ringa Clara av Anna Schulze

Det börjar med ett telefonsamtal. Clara, Carolins bästa vän är försvunnen. Men Clara är väl alltid borta, vill Carolin säga. Clara är född borta. De har varit varandras förtrogna och bundsförvanter sedan åren på folkhögskolan, och sedan på Musikhögskolan. De har växt upp och gift sig, men sedan har väl varken kärleken eller vänskapen blivit riktigt som någon av dem tänkt sig. Nu står dessutom Carolin själv vid en avgörande vändpunkt i livet.

När Carolin motvilligt börjar leta efter sin försvunna vän påbörjar hon samtidigt en minnesresa. Den tar henne inte bara tillbaka genom den långa vänskapen med Clara, utan tvingar henne också att skärskåda sitt eget liv.

För att förstå vad som har hänt med Clara, och för att finna sin egen plats i livet, måste Carolin ifrågasätta livets lyckliga stunder av närhet och samförstånd. Och av allt det andra, som är sorg, svek och oförmåga att kommunicera.

Att ringa Clara är en finstämd och exakt berättelse om utveckling, om hur händelser och människor påverkar och formar varandra under livets gång. Men framför allt är det berättelsen om en stor och inte helt okomplicerad vänskap.

KÖP BOKEN

PRESSRÖSTER

”Det slutgiltiga omdömet brukar av någon anledning ofta hamna sist i en recension. Så jag säger det på en gång: Att ringa Clara är en suverän roman.”

Marie Peterson, Vi läser

”Det är en tonsäker och vacker berättelse om en vänskap som övervinner svek och brister.” 

Paulina Helgesson, SVD

”Hennes blick är klar men inte hårt. Hennes människor får vara riktiga människor, hela och håliga och truliga och övergivna, och ändå blir de förlåtna. Eller så är de aldrig riktigt skyldiga. Jag vet inte hur jag ska förklara det bättre. Bara att det finns något vänligt där. Utan att det för den skull blir mjukt och motståndslöst. Hon låter aldrig sina flickor falla ner i fördärv eller förljugenhet, Inte ens när det är där de tror att de hör hemma.”

Jessica Gedin, Elle

”Hon gör det så suveränt att jag egentligen bara vill aplådera, varm och gripen och lätt exalterad, som efter en bra konsert som gett hjärtat en riktig genomkörare och lyft det mänskliga en bit upp i ljuset.”

Pia Bergström, Aftonbladet

Wahlström & Widstrand

Recensionsdatum: 2011-05-12 Genre: Romaner Thema-kod: Skönlitteratur: allmänt Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789146220930 (2011-04-28