Vårt gemensamma liv

Vårt gemensamma liv av Anna Schulze
Vårt gemensamma liv av Anna Schulze

Cecilia är fast besluten av lyckas som reklamare. Ted har bara halkat in på det här med restaurant. De är ganska olika men när de träffas avslutar Ted genast den relation han har för att leva med Cecilia.

Men den målmedvetna är inte alltid den som lyckas bäst. Det kan vara den som lämnat ödet åt slumpen som blir framgångsrik. Ted tar fram ett krogkoncept och etablerar nya ställen på löpande band. Han är dessutom en ansvarsfull familjefar. Det som stör bilden av den perfekta familjemannen är att hans tidigare relation resulterat i en graviditet och att modern valt att behålla barnet. Ted tvingas att bli "pappan som svek" i relation till dottern Beatrice. Cecilia är inte lycklig över Beatrices existens och det blir viktigt att snabbt få egna barn. Efter bara något år föds Maria och sedan Karl. Livet rullar på och med det en dov känsla av att allt snart är för sent.

Med precision avtäcker Anna Schulze våra vardagliga tillkortakommanden och de där små stegen som tar oss närmare och närmare avgrunden. Med klar blick och absolut gehör har hon skrivit en samtida äktenskapsroman som lämnar stort avtryck.

Vårt gemensamma liv är en roman om de val vi gör (eller inte gör) och om att det enkla konceptet inte alltid är den bästa lösningen.

KÖP BOKEN

PRESSRÖSTER

”Storheten i Anna Schulzes rekviem över en samtid som duktighetsdödat sig själv är inte helt lätt att ringa in. Den ligger helt och hållet i hennes återhållna men precisa stil, hennes knivskarpa blick för de små små detaljer som utgör oss.” 

Jenny Aschenbrenner, Kulturnytt, Sveriges Radio

 

”Anna Schulze speglar naturligtvis samtiden och dess ’skitdrömmar’ men Vårt gemensamma liv är ingen övertydlig tendensroman utan gestaltar känsligt och skarpsynt tendenser i tiden. Jag blir både tagen och sorgsen av det här unga parets särskilda olycklighet. De ’har allt’ och borde vara i paradiset, men icke.” 

Pia Bergström, Aftonbladet 

”Anna Schulze har redan tidigare visat hur skicklig hon är på att beskriva vardagslivet med alla dess skiftningar och minimala glidningar. Och åh, som hon gör det även denna gång. (...) Vårt gemensamma liv fångar fint livsfrågor och bryderier, Anna Schulze visar oss stilfullt att livet liksom bara... blir.” 

Rebecka Åhlund, Borås Tidning

”Anna Schulze är en författare som med en forskares systematiska grundlighet undersöker detta med att vara människa.” 

Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten 

"... vi förs, i romanen, allt djupare in i relationsmässiga mönster, genom mängder med tonsäkra dialoger. Dessa får oss att komma kontrahenterna mycket nära. Och det hela blir till ett viktigt studium av mänsklig oförmåga. Ett studium som får läsaren att reflektera."

Eva Lundqvist, Dala-Demokraten

Wahlström & Widstrand

Recensionsdatum: 2013-10-31 Genre: Romaner Thema-kod: Skönlitteratur: allmänt Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789146222958 (2013-10-17)