Brist

Brist av Anna Schulze
Brist av Anna Schulze

Folk frågar honom hur det var när hans mamma dog. Vad svarar man på det? Att det var värst för mamma? Helst vill han inte svara alls, inte prata om moderns död. Helst vill han bara att livet fortsättningsvis ska vara i ljusgult.

Anna Schulzes novellsamling skildrar människor som befinner sig i något slags brytpunkt i sina liv. Här finns mannen som sitter häktad – men blir man hembjuden på te vet väl alla vad det innebär? Här finns en gravid kvinna vars mage inte växer som den ska och en barnmorska som försiktigt försöker nysta i orsakerna. Och här finns en tonårsdotter som fördriver tiden i väntan på vidare order.

Med känsla för detaljer och beteenden, för våra svagheter liksom styrkor, fångar Schulze tillfällen i vardagen när livet ställs på sin spets. Brist är en novellsamling som både skrämmer och berör.

KÖP BOKEN

PRESSRÖSTER

"Det är en ovanligt stark och oroande debutsamling Anna Schulze har skrivit. Jag både längtar och fasar inför hennes kommande berättelser."

Henrik Nilsson, Sydsvenskan

”Här spelar Schulze på hela sitt register: psykologiskt djupseende, stilistisk musikalitet, underskruvad dialog och genomskådande människokännedom.”

Eva Johansson, Svenska Dagbladet

”Ofta är svenska debutanter alltför unga och oslipade, de stora förlagen har väl bråttom med att släppa fram nya, fräscha ansikten. Schulze hör dock inte till de ofärdiga. Hon är född 1968 och har levt tillräckligt länge för att ha något angeläget att berätta. Brist känns faktiskt inte som en debutbok: här finns redan starka teman och ett enkelt, slipat språk. Mycket mer behövs inte.”

Petter Bengtsson, Hallandsposten

Albert BONNIERS FÖRLAG

Recensionsdatum: 2006-08-04 Genre: Romaner Formgivare: Annika Lyth Thema-kod: Skönlitteratur: allmänt Antal sidor: 254 Mått: 143 x 220 x 21 mm Vikt: 481 g Format (utgivningsdatum): Kartonnage, 9789100110727 (2006-08-04)